29 Αυγ 2011

Ιστορικό Σχολίων (Φεβρουάριος 2011)

Σας καλωσορίζω στο παρόν ιστολόγιο παραθέτοντας ένα ιστορικό κειμένων που αναρτήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2011 στο ιστολόγιο της Ανεξάρτητης Κίνησης Ιατρών (http://iatriko-forum.blogspot.com/).






ΤΡΊΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011


«Βόμβα Λοιμώξεων»


«Πληκτρολογεί κανείς στον υπολογιστή τουhttp://www.papandreou.gr/papandreou/content/Home.aspx?d=6&rd=7739474&f=-1&rf=-1&m=-1&rm=-1&l=2 κτλ., εισέρχεται στον «προσωπικό κόμβο» του πρωθυπουργού και διαβάζει: «Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπισή μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά. [...] Η άποψη ότι «οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα αλλά έχουν προβλήματα» αποτυπώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και αν έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής. Το καλύτερο που θα συνέβαλε στο να σταματήσει αυτή η εικόνα, ήταν η ένταξη των μεταναστών».


Αυτά κι άλλα ανάλογα έγραφε ο κ। Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2008, όταν δεκαπέντε μετανάστες είχαν κηρύξει απεργία πείνας στα Χανιά. Τώρα απεργούν τριακόσιοι – και κινδυνεύουν. Αλλά ο πρωθυπουργός προτιμά να μιλάει διά στόματος Ραγκούση (που ανακάλεσε ώς και την άδεια παραμονής των 15 των Χανίων) ή Λοβέρδου, που σαν λοιμωξιολόγoς -εξουσιολόγος χαρακτηρίζει τους απεργούς «βόμβα λοιμώξεων». Στην ιστοσελίδα του κ. Παπανδρέου ουδέν σχετικό αναγράφεται».
Η υποκρισία του ελληνικού πολιτικού συστήματος (συλλήβδην), τα μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη δυστυχισμένων πλασμάτων, τα επικοινωνιακά σόου στα κανάλια για το άσυλο ήταν προβλέψιμα και αναμενόμενα। Το θέμα όμως πλέον λαμβάνει άλλες διαστάσεις : oι απεργοί πείνας κινδυνεύουν να πεθάνουν και κανείς δεν συγκινείται। Είναι ένα θέμα που άπτεται των βασικών αξιακών θεσμίσεων του πολιτισμού μας και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει। Τουλάχιστον όχι εμείς.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011


Πρόταση περί ίδρυσης ανεξάρτητου φορέα ιατρών-οδoντιάτρων

Θέτω το κάτωθι κείμενο προς διαβούλευση εν είδει ιδρυτικής διακήρυξης
MΑΧΙΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


Συνάδελφοι,
με την παρούσα διακήρυξη επιθυμούμε να σας αναγγείλουμε την ίδρυση ενός δικτύου (ή μιας οργάνωσης) επιστημόνων υγείας (ιατρών-οδοντιάτρων) με σκοπό την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού και μαχητικής διεκδίκησης όρων που προάγουν την προάσπιση της ηθικής και της δεοντoλογίας της επιστήμης μας και επιτρέπουν την αξιοπρεπή και βιώσιμη επαγγελματική της άσκηση. Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και δραστικής περικοπής κοινωνικών δαπανών οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας είναι καταιγιστικές. Εκτιμούμε ότι το μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των ιατρών-οδοντιάτρων από τις κομματικών εξαρτήσεων παρατάξεις είναι παντελώς αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό και εν τέλει ανήμπορο να αντισταθεί στη διαφαινόμενη ταυτόχρονη ισοπέδωση των παροχών υγείας στους έλληνες πολίτες και των ιατρικών επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και να εμπνεύσει τους συναδέλφους σε ένα ωραίο και ρεαλιστικό αγώνα για την εξυγίανση του χώρου μας και την αναμόρφωση του τρόπου άσκησης της ιατρικής στην χώρα. Βασικές μας κατευθύνσεις είναι:
1) Αυτοκάθαρση και προάσπιση της τιμής του ιατρικού-οδοντιατρικού σώματος

Ανάμεσα μας υπάρχουν επίορκοι συνάδελφοι και δυστυχώς δεν είναι λίγοι. Ο κατευθυνόμενος όμως από τα ΜΜΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις εξευτελισμός συλλήβδην των λειτουργών υγείας πρέπει να σταματήσει εδώ.
Προτείνουμε:
α) Άμεση θεσμική αναβάθμιση και δραστηριοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρικών συλλόγων. Τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να ανασυσταθούν με μειοψηφική συμμετοχή των ιατρών σε αυτά (π.χ. 2 ιατροί, 2 δικηγόροι, 1 δικαστής), για να αντιμετωπισθούν οι εύλογες αιτιάσεις της κοινωνίας περί κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης και παράλληλα να συνεδριάζουν τακτικά, επιλαμβανόμενα άμεσα οποιασδήποτε επώνυμης καταγγελίας και να εκδίδουν εντός σύντομων και δεσμευτικών χρονικών πλαισίων αποφάσεις και ποινές.
β) Ενίσχυση των νομικών τμημάτων των ιατρικών συλλόγων με έμπειρους και εξειδικευμένους νομικούς με αποστολή την ακαριαία άσκηση αγωγών και μηνύσεων εναντίον ΜΜΕ, δημοσιογράφων, δημοσίων λειτουργών και πολιτικών που δημοσιεύουν ή διαρρέουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες τύπου «φοροφυγάδες γιατροί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ» ή «πρωταθλητές συνταγογράφησης».

2) Ανάσχεση του ιατρικού-οδοντιατρικού πληθωρισμού

Η χώρα μας έχει στοιχειοθετημένα την υψηλότερη αναλογία ιατρών-οδοντιάτρων ανά κάτοικο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις δαπάνες της κοινωνίας για την υγεία (ιατρογενής νοσηρότητα) και οδηγεί στην επιστημονική, κοινωνική, οικονομική απαξίωση τον έλληνα ιατρό-οδοντίατρο και κυρίως τον νέο. Προτείνουμε:
α) Άμεση μείωση των εισακτέων στις ιατρικές-οδοντιατρικές σχολές της χώρας κατά τουλάχιστον 50%.
β) Άμεση κατάργηση των πάσης φύσεως και αιτιολογίας μεταγραφών εξωτερικού.
γ) Ριζική αναμόρφωση της λειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ με διενέργεια άπαξ ετησίως εξετάσεων τύπου πανελλαδικών για την αναγνώριση ισοτιμίας συγκεκριμένου και περιορισμένου αριθμού πτυχίων (όχι μεγαλύτερου από το 10% των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια)
δ) Εκστρατεία ενημέρωσης από τους ιατρικούς-οδοντιατρικούς συλλόγους της κοινωνίας, των γονέων, των μαθητών στα σχολεία για το σημαντικό πρόβλημα του ιατρικού-οδοντιατρικού πληθωρισμού.
ε) Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από τους επιστημονικούς συλλόγους με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και όχι από τις νομαρχίες ή τις περιφέρειες.

3) Αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα

α) Εισαγωγή και εφαρμογή των κύκλων σπουδών και των προαπαιτούμενων μαθημάτων.
β) Διενέργεια αδιάβλητων εξετάσεων (δις ετησίως) με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών για την επιλογή ιατρών προς λήψη ειδικότητας. Δραστικός (αλλά σταδιακός) περιορισμός του αριθμού των ιατρών που λαμβάνουν ειδικότητα με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών.
γ) Άμεση αφαίρεση του δικαιώματος χορήγησης ειδίκευσης από κλινικές και νοσοκομεία που δεν πληρούν τις ελάχιστες αποδεκτές προδιαγραφές όπως αυτές θα καθορισθούν από τις επιστημονικές εταιρείες με βάση διεθνή πρότυπα.
δ) Ατομικό δελτίο εκπαίδευσης-πιστοποίησης διενέργειας προαπαιτούμενων ιατρικών πράξεων για κάθε ειδικευόμενο.
ε) Διενέργεια αδιάβλητων εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο (τετράκις ετησίως) με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών για την χορήγηση τίτλου ειδικότητας.

4) Δικαίωμα στην συνταγογράφηση

α) Δεν μπορεί να αποκλείεται ΚΑΝΕΝΑΣ ιατρός από το δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασθενείς του (όλων των ασφαλιστικών ταμείων) ιδιαίτερα στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφόσον ακολουθεί εγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που πρέπει άμεσα να συνταχθούν με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών.
β) Επικροτούμε κάθε ουσιαστική, έντιμη, αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς προσπάθεια μείωσης του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα.

5) Τιμολόγηση ιατρικών πράξεων

Συγκρότηση διαρκούς επιτροπής από εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών, των ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου υγείας για ανά ΤΡΙΕΤΙΑ λεπτομερή, δίκαιη και ρεαλιστική τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Η ιατρική εργασία πρέπει να αμοίβεται αξιοπρεπώς.

6) Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Η διαρκής υποβάθμιση της αξίας της ιατρικής εργασίας εγγίζει πλέον τα όρια της εξαθλίωσης. Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα χρησιμοποίησης έως και φοιτητών από ιδιωτικές κλινικές και ομίλους ιδιωτικής υγείας, προκειμένου να ρίξουν ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας τους. Ακόμη και στην εποχή του μνημονίου (και ειδικά σε αυτή την εποχή), όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερέχουν των κλαδικών και των συλλογικών, η διεκδίκηση υπογραφής εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με πρόβλεψη κατώτερων αποδεκτών ιατρικών αμοιβών είναι απολύτως επιβεβλημένη.

7) Ασφαλιστικά

α) Ενόψει αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων προτείνεται η μαχητική διεκδίκηση της ένταξης του ιατρικού-οδοντιατρικού επαγγέλματος σε αυτήν.
β) Δραστική καταπολέμηση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής ιδιωτικών κλινικών, θεραπευτηρίων, διαγνωστικών κέντρων.

8) Ιατρικές-οδοντιατρικές εταιρείες-κοινοπραξίες

Προτείνουμε την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος (ΠΔ 84/2001http://www.enosigi.gr/images/files/pd.pdf ) που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την κατεύθυνση του πλήρους αποκλεισμού ιδιωτών μη ιατρών-οδοντιάτρων.

9) Εξυγίανση του συστήματος προμηθειών υλικών-αναλωσίμων

Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που καταπίνει δις ευρώ από μία πενόμενη κοινωνία με υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας। Εταιρείες, μεσάζοντες, στελέχη διοικητικά των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων και γιατροί διαπλέκονται και αλληλοδιαφθείρονται διασπαθίζοντας τεράστια ποσά। Η ελληνική πολιτική τάξη και γραφειοκρατία έχει αποδειχθεί παντελώς ανίκανη (αν υποθέσουμε πως το επιθυμεί) να ελέγξει το φαινόμενο. Η ρηξικέλευθη, νομίζουμε πρόταση μας, είναι να ανατεθεί από το ελληνικό δημόσιο στο κυπριακό να διενεργεί διαγωνισμούς και προμήθειες για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου (αν δείτε τις τιμές που προμηθεύεται υλικά και αναλώσιμα η Κύπρος, θα αντιληφθείτε γιατί). Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκχώρηση αυτής της ευθύνης σε ιδιώτες-μεσάζοντες, όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς στη Βουλή νόμος για την υγεία.

10) Ενοποίηση εργασιακών σχέσεων στη δημόσια περίθαλψη

Ο χώρος της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα έχει πολλές παθογένειες, με βασική την στρέβλωση που δημιουργείται από την παρουσία ιατρών διαφορετικών ταχυτήτων και πολλαπλών εργασιακών σχέσεων। Η πραγματικότητα αυτή στρεβλώνει την αγορά και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιώτες ιατρούς। Οι ιατροί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί) καθώς και οι ιατροί του ΙΚΑ πρέπει να έχουν ενιαίες εργασιακές σχέσεις πλήρους και αυστηρά αποκλειστικής απασχόλησης με αμοιβές ανάλογες του μέσου όρου των συναδέλφων τους των χωρών της Ε।Ε।

Συνάδελφοι,
Σας παρουσιάσαμε το δεκάλογο των προτεραιοτήτων της οργάνωσης μας.
Διεκδικούμε την ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη, μαχητική εκπροσώπηση του ιατρικού-οδοντιατρικού κόσμου, παρακάμπτοντας την πατρονία των εργατοπατέρων χρεοκοπημένων συνδικαλιστών। Στήνουμε ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και διεκδίκησης μάχιμων επιστημόνων υγείας. Ζητούμε την συμβολή, τις θέσεις, τις αντιρρήσεις, τις δράσεις, τη ζωτικότητα όλων σας. Εγκαινιάζουμε την προσπάθεια μας με την έναρξη λειτουργίας μιας διαδικτυακής πύλης επιστημονικού, επαγγελματικού, κοινωνικού προβληματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου